RSS

Nie-Ciasta :)

Jajka w nietypowym podaniu:)

Śniadanie inspirowane internetem, a zrobione dzięki namowom i pomocy dzieci: wysmarować formę oliwą, wyłożyć plaster boczku (gotowe plastry w biedronce), na dnie pokruszyć chleb tostowy lub zwykły, ugnieść go troszkę, położyć kawałki sera, a na to wbić jajko. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Trzymać ok. 15 minut (aż białko się zetnie) Pycha. Inna wersja: kawałek chleba tostowego rozwałkować i wyłożyć nim, jak ciastem formę, dalej boczek, jajko, a na wierzch ser żółty, zioła prowansalskie.

20161211_09400920161211_09585820161211_100019

Placuszki z kaszy jaglanej

20160701_134151

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej. 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. 1 łyżeczka sody. 0,5 szklanki mleka. 2 starkowane jabłka.

Rosół i pasztet dla zabieganych i zapracowanych

W zależności czy chcemy zrobić jedną czy dwie foremki pasztetu, do dużego garnka 5 litrowego wrzucamy 3-4 ćwiartek kurczaka (czyli taki zwykły udziec kurczakowy), 2-3 kości wołowe, 3-4 marchwie, 1 duża cebula, spory kawał selera (odpowiednio do wielkości garnka), ze 2 pietruszki. Gotujemy wszystko, zbieramy szum, gotujemy, aż wszystko będzie miękkie, czyli do 1,5 godziny. Solimy do smaku. Jeśli mamy w danym dniu zupę, to czysty rosół wlewamy do 2 dużych słojów i mamy w ten sposób mocny rosół. Po wystygnięciu – do lodówki. Trochę rosołu zostawiamy do pasztetu.Obieramy kurczaki, kości wołowe. Obrane mięso plus wszystkie ugotowane warzywa z rosołu   mielimy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy 2 jajka, przyprawy do smaku (sól, pieprz), dużą garść bułki tartej. Jesli mamy wrażenie, że masa jest  za  sucha – dodajemy pozostawioną resztkę  rosołu, jeśli wrażenie, że za luźna – jeszcze sypnąć bułki tartej. Masę przekładamy do podłużnych foremek  i piec w 180 stopniach, około godziny (lub dłużej). Moim domownikom smakuje. I nie tylko im 🙂 Oczywiście proporcje kurczaka i warzyw ustalamy sami, czasem robię z mniejszej porcji.

Pyszne żeberka z miodem

Zrobiłam dziś żeberka. Smak – wspaniały !!! Oprócz kąpieli w soli, pieprzu, czosnku, przyprawy do żeberek, dodałam jeszcze łyżkę miodu. I ten miód sprawił, że żeberka były palce lizać. Piekłam w rękawie, w temp. 200 stopni ok.1,5 godziny.

 

Reklamy
 

One response to “Nie-Ciasta :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: