RSS

Nie-Ciasta :)

Placuszki z kaszy jaglanej

20160701_134151

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej. 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. 1 łyżeczka sody. 0,5 szklanki mleka. 2 starkowane jabłka.

Rosół i pasztet dla zabieganych i zapracowanych

W zależności czy chcemy zrobić jedną czy dwie foremki pasztetu, do dużego garnka 5 litrowego wrzucamy 3-4 ćwiartek kurczaka (czyli taki zwykły udziec kurczakowy), 2-3 kości wołowe, 3-4 marchwie, 1 duża cebula, spory kawał selera (odpowiednio do wielkości garnka), ze 2 pietruszki. Gotujemy wszystko, zbieramy szum, gotujemy, aż wszystko będzie miękkie, czyli do 1,5 godziny. Solimy do smaku. Jeśli mamy w danym dniu zupę, to czysty rosół wlewamy do 2 dużych słojów i mamy w ten sposób mocny rosół. Po wystygnięciu – do lodówki. Trochę rosołu zostawiamy do pasztetu.Obieramy kurczaki, kości wołowe. Obrane mięso plus wszystkie ugotowane warzywa z rosołu   mielimy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy 2 jajka, przyprawy do smaku (sól, pieprz), dużą garść bułki tartej. Jesli mamy wrażenie, że masa jest  za  sucha – dodajemy pozostawioną resztkę  rosołu, jeśli wrażenie, że za luźna – jeszcze sypnąć bułki tartej. Masę przekładamy do podłużnych foremek  i piec w 180 stopniach, około godziny (lub dłużej). Moim domownikom smakuje. I nie tylko im🙂 Oczywiście proporcje kurczaka i warzyw ustalamy sami, czasem robię z mniejszej porcji.

Pyszne żeberka z miodem

Zrobiłam dziś żeberka. Smak – wspaniały !!! Oprócz kąpieli w soli, pieprzu, czosnku, przyprawy do żeberek, dodałam jeszcze łyżkę miodu. I ten miód sprawił, że żeberka były palce lizać. Piekłam w rękawie, w temp. 200 stopni ok.1,5 godziny.

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: