RSS

Ciasta

Mój sernik w innej oprawie:)

Sernik gotowany z budyniem (trzeba szukać przepisu poniżej:) tym razem z malinami ze swego ogródka. Reszta bez zmian, no może małe…na wierzchu 1 tabliczka czekolady mlecznej i 1 tabliczka czekolady gorzkiej:) Dzieci wyjadły mleczne czekolady…:)

20160706_101502

Ciasto z kaszą jaglaną

2 galaretki. dowolne owoce np. jagody, truskawki. 100 g herbatników. ok. 70 g masła. 2 szklanki kaszy jaglanej . 250-300 ml śmietanki 30%. 0,5 szklanki cukru (np. ksylitol lub zwykły) lub więcej jak ktoś lubi słodkie.4 łyżeczki żelatyny. 1 szklanka wrzątku. 0,5 szklanki jogurtu naturalnego (akurat nie miałam to użyłam kefiru). Herbatniki zmiksować w blenderze na pył. Masło stopić, dodać do ciastek. Wymieszać. Masę wyłożyć na dno tortownicy. Przepłukać kilka razy kaszę porządnie wodą na sicie, przelać wrzątkiem. Dzięki temu straci goryczkę. Ugotować (ok.15-20 minut). Zmiksować przy użyciu blendera. Żelatynę zalać zimną wodą by spęczniała potem dodać wrzątku. Wymieszać i ostudzić.Śmietankę ubić na sztywno, dodać do kaszy wraz z cukrem, jogurtem naturalnym. Zmiksować na gładką masę. Dodać przestudzoną żelatynę.Masę wylać na ciasteczkowy spód. Powtykać owoce. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Schłodzić.

20160702_091620

Ciasto kruche z pianką i budyniem i owocami

Do jednej miski 5 żółtek, do drugiej 5 białek. Do miski z żółtkami dodajemy 1 szklankę (lub mniej) cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany, 1 kostka margaryny lub masła, 2 szklanki mąki wsypujemy od razu (3-a szklanka w pogotowiu, zazwyczaj zużywam 2,5 szklanki mąki) . Ucieram ręką kruche ciasto, 1/3 zamrażam, 2/3 wykładam na papierze do pieczenia w blaszce i podpiekam przy 200 stopniach (na 5-ce), ok. 15-20 minut. W międzyczasie ubijam pianę, dodaję 2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej jak kto woli), ubijam dalej, dodaje 2 białe budynie bez cukru, ubijam, 1/2 szklanki oliwy powoli wlewam i ubijam. Gotową piankę wykładam na kruche, układam owoce (maliny, truskawki otworem do góry) sezonowe np. rabarbar, dość gęsto. Na wierzch tarkuję 1/3 zamrożonego ciasta. Piekę ok.30 minut (lub mniej) . Znika błyskawicznie !!!

 

20160605_145410

 

 

20160520_212548

Nasączenie

Kielich i hostia z galaretki pomarańczowej plus winogrona

Kielich i hostia z galaretki pomarańczowej plus winogrona

 

 

 

 

20160520_214326

Warstwa z płatkami migdałowymi

20160520_224025

Napis, czyli dzieło zakończone:)

Napis, czyli dzieło zakończone:)

 

 

Komunia Święta Maćka

 

 

 

Zdjęcie0404[1]

Zorganizowaliśmy w szkole urodziny dla naszego Świętego Jana Pawła 2. Wszystkim smakował tort. Niektórzy przychodzili po dokładki:) Przyjęcie urodzinowe się udało. Miejmy nadzieję, że Jubilat był zadowolony !!!

Zorganizowaliśmy w szkole urodziny dla naszego Świętego Jana Pawła 2. Wszystkim smakował tort. Niektórzy przychodzili po dokładki:) Przyjęcie urodzinowe się udało. Miejmy nadzieję, że Jubilat był zadowolony !!!

Zdjęcie0358

Zdjęcie0357

Pokruszone kawałki czekolady na torcie

A to coś na deser: biszkopt, krem śmietankowy (połączenie serka mascarpone z 30% śmietaną i odrobiną cukru pudru do smaku), a na wierzchu borówki amerykańskie utopione w przepysznej, rozpływającej się czekoladzie mlecznej. Ciasto zniknęło błyskawicznie:) Ps. Niechcący wyszło z reklamą dla Biedronki:)

Zdjęcie0385

Zdjęcie0384

A róża to moja inicjatywa, taka stylizacja fotograficzna:)

Zdjęcie0218

Tort-niespodzianka dla mojej koleżanki polonistki:)

  Zdjęcie0219

Tort Ani na 12 urodziny

Zdjęcie0363

Napis z kawałków czekolady, dookoła tortu rurki kakaowe, całość przewiązana wstążką. Śmietankowy.

Tort komunijny dla Dominika

2 biszkopty, przekrojone na 2 częściIMG_0015 Biszkopty, jasny i ciemny, przekrojone na 2 części, nasączone sokiem z czerwonej porzeczki z cytryną, a placki posmarowane dżemem z czarnej porzeczki, kremem czekoladowym, konfiturą z wiśniami, kremem śmietankowym, posypane płatkami migdałowymi  itd.  Ozdobiony kielichem i hostią z cytrynowej galaretki, winogronami. Napis pisakami spożywczymi. Ważył ponad 4 kg !!! Mam nadzieję, że smakował.

IMG_0016IMG_0017

Tort urodzinowy dla Ani

Na drugi dzień Świąt obchodziliśmy Ani urodziny. Dostała od całej rodziny prawdziwą gitarę i tort w kształcie gitary. Bardzo prosto się go robi. Pieczemy biszkopt w prostokątnej blaszce. Nożem wykrajamy kształt gitary (z dłuższym lub krótszym gryfem jak kto woli), przekrajamy na pół. W oddzielnej misce kruszę wykrojone resztki biszkoptu i mieszam z kremem (jak za sucho, dodaję trochę nasączenia, tego samego co do tortu), a potem to już tylko: nasączenie, warstwa dżemu wiśniowego lub śliwkowego, warstwa pokruszonego biszkoptu z kremem, druga część biszkoptu, nasączenie, krem brązowy (całe opakowanie), biały krem (połowa opakowania) do zrobienia górnej dekoracji.

Zdjęcie0236[1]Zdjęcie0234[1]Zdjęcie0235[1]

Sernik na herbatnikach

(z budyniem, gotowany)

  • 4 jajka (lub 5, jeśli są małe)
  • 1 szklanka cukru (lub 1,5 jeśli ktoś lubi b. słodkie ciasto)
  • 1 kg sera w wiaderku (najtaniej w Biedronce J)
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 3 budynie śmietankowe  (w Biedronce taki trójpak, małe, bez cukru, na 0,5 l mleka)
  • 1,5 szklanki mleka (proporcje są: 0,5 szkl. na 1 budyń)
  • herbatniki (duże opakowania z Biedronki, 3-4, małych, typu Petit Bureau  trzeba ok.6-7)
  • 2 mleczne czekolady (lub polewę  jak ktoś woli)

Dwie miski:  do dużej wkładamy ser z wiaderka, w małej mikserem ucieramy przez chwilę jajka z cukrem (przez chwilę, bo i tak to się potem gotuje, więc cukier się rozpuści). Masę jajeczno-cukrową wlewamy do sera, chwilę miksujemy. Masę jajeczno-cukrowo-serową wlewamy do dużego garnka, w którym wcześniej rozpuszczamy margarynę. Mieszamy by ser się nie przypalił, podgotowujemy na małym ogniu ciągle mieszając. W międzyczasie przygotowujemy budynie, rozpuszczając je w mleku. Wlewamy do gorącej masy, mieszamy i gotujemy do momentu aż ser zacznie „pluć” (można dodać rodzynki – moje dzieci np. nie lubią, więc nie dodaję).  W blaszce (lepiej układać na papierze do pieczenia, by sernik nie przesiąkł blachą) układamy: warstwa herbatników-ser-herbatniki-ser-herbatniki.  Na herbatniki wylewam rozpuszczone w niewielkiej ilości wody czekolady (2-3 łyżki stołowe wody, mały ogień i szybko zdejmuję, bo się rondelek przypala, można „pobawić się” rozpuszczając na parze, ale ja nie próbowałam.

Sernik pyszny zarówno na ciepło , jak i na zimno. Pycha !!!

Ciasto słonecznikowe

Biszkopt:

5 jaj + 1 szk. cukru – utrzeć

Dodać 1 szk. mąki, 5 łyżek oliwy i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 2 łyżki kakao. Upiec.

Placek z pestkami:

½ kostki masła

3 łyżki mleka

½ szk. cukru

Składniki zagotować. Dodać do masy 40 dkg pestek ze słonecznika, lekko zagotować, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem. Upiec placek na lekko brązowy kolor. Wyjąć z blachy po ostudzeniu.

Krem:

Masę krówkową  (kajmak, karmel) zmiksować z ½ kostki masła lub margaryny.

Biszkopt przekroić. Posmarować 1 część połową kremu, położyć placek ze słonecznikiem, posmarować drugą połową kremu. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Najlepiej smakuje następnego dnia.

SMACZNEGO!!!

Przepis na biszkopt

Biszkopt ten zawsze się udaje i szybko się go robi. W jednej misce sypkie: 2 szklanki mąki, 1 czubata łyżeczka (lub dwie płaskie) proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka sody, jeśli ma być kakaowy biszkopt to 1 czubata łyżeczka kakao. W drugiej misce: 4 jaja (lub 5 jeśli są małe)zmiksować ok.4-5 minut ze szklanką cukru (lub mniej jeśli ktoś nie lubi b. słodkiego), wlać ok. 3/4 szklanki oleju, zmiksować dobrze.Wlać masę jajeczno-cukrową do sypkich. Wymieszać. Formę wysmarować, posypać bułką tartą i wstawić do nagrzanego do 160 piekarnika na pól godziny, potem na „4”, czyli 180 stopni na drugie pół godziny. Po ostygnięciu kroję na 2-3 części, smaruję kwaśnym dżemem, na to krem z opakowania waniliowy lub jaki ktoś chce, na wierzch np.mleczną czekoladę rozpuszczoną z 2-3 łyżkami wody.

Nasączenie:  parzę 3-4 torebki herbaty, dodaję kwasek cytrynowy, trochę alkoholu (spirytusu), kilka łyżeczek cukru.Wszystko do smaku. Czasem  nasączam sokiem z czerwonej lub czarnej porzeczki lub nasączam rozpuszczoną galaretką.

Inna wersja tego ciasta: Po zmieszaniu sypkiego z masą jajeczno-olejno-cukrową, dodać 2 szklanki startej marchwi, garść rodzynek, orzechów. Wyjdzie pyszne ciasto marchwiowe, koniecznie z polewą czekoladową.
Robiłam też z 2 szklankami startej cukinii i dyni, ale wtedy trzeba zwiekszyć ilośc mąki do ok. 2,5 -3 szklanek.

Ten biszkopt jest moją bazą do różnych ciast.

Wkrótce pojawią się przepisy mych wypieków…🙂 I need more time…

1. Tort „Piłka nożna”

2. Tort „Motyl”

3. Tort na konkretną okazję, z tekstem.

4. Tort śmietankowo-truskawkowy

5. Tort jabłkowo-śmietankowy z czekoladą mleczną

6. Tort z okazji 20-lecia ślubu (jabłkowy)

7. Tort brzoskwiniowo-śmietankowy

8. Tort przepraszający dziadka – od razu widać kto zawinił i musiał przepraszać :)

9. Tort komunijny

10. Tort urodzinowy

11. Tort urodzinowy

12. Fale Dunaju (w trzech odsłonach🙂

 Biszkopt jasnociemny, jabłka powsadzane pionowo w ciasto

 Faza druga: krem śmietankowy położony na biszkopt z jabłkami, wszystko oblane mleczną czekoladą

 Oczywiście boczki też pokryłam kremem, mniam mniam mniam ….🙂

A może by tak zobaczyć od środka ?

 

8 responses to “Ciasta

  1. B.M.

    Wrzesień 7, 2012 at 6:37 pm

    Asiu!
    Jestem pod OGROMNYM wrażeniem!!!
    Torty są wspaniałe!!!!!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia Mroczko

     
  2. Aneta

    Wrzesień 9, 2012 at 7:38 am

    Wspaniałe, cudowne, przepiękne… i na pewno przepyszne.
    Pozdrawiam.
    Aneta

     
    • pearl1969

      Wrzesień 9, 2012 at 7:49 am

      Dziękuję za dobre słowo Anetko !!!

       
  3. ANETA

    Maj 26, 2013 at 7:58 pm

    Asiu!
    Wspaniały jest ten „torcik” komunijny. Pozdrawiam i życzę innych ciekawych inspiracji do tworzenia słodkości.

     
    • pearl1969

      Maj 27, 2013 at 4:35 pm

      Dzięki Anetko !!! Mam już pomysł na nowe ciasto, a propos inspiracji…

       
  4. Barbara Jedynak

    Październik 20, 2014 at 7:31 pm

    Mniam, mniam Asiu🙂

     
    • pearl1969

      Październik 21, 2014 at 5:30 pm

      A witam cię Basiu !!! I pozdrawiam serdecznie !!!!!!!!!!!!!!

       

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: